csendember

csendember

A gonosz ereje

2021. április 13. - Dr. Fekete Ágnes

A gonosznak nincs valós ereje. Nem is létezik a létezés mély értelmében, mert csak valamiféle árnyék, rossz tükörkép. Mégis van valamifajta bevonzó, ráerősítő jellege.

Amikor például valami olyat eszel, amiről tudod, hogy nem tesz jót, egy kicsit fájni fog tőle a hasad, elkezded próbálgatni. Háta most nem. Hátha kisebb mértékben nem tesz kárt. Én legalábbis így vagyok ezzel. Még tovább kisérletezem, szinte vonz az, ami nehéz. Vagy amikor itthon vitatkozunk. Tudom, hogy megyünk befelé egy csőben, én az én igazamat, férjem a maga igazát mondja, de vonz ez a cső... egyre erősebben érvelünk.  Pontosan tudjuk, hogy marhaság és semmi értelme, de vonz, szív magába, mint valami örvény. 
Ez a gonosz logikája és ereje. Önmagában semmi, de mégis szív.

Elindulsz valami felé, ami kétes, a szíved csücskében tudod, hogy butaság, de menni kell. Hiv az a messzeség, amely legalább tékozlónyi távolba visz. Megmagyarázhatatlan mágnesesség ez. 

Az embernek a szíve közepét kell megszólítania, lelke belső szélcsendjét megtalálnia, hogy ez az erő ne hasson rá. Ebben a szélcsendben, ami körül akár orkán is lehet, megérezzük az isteni tágasságot, amelyben nincs is hova menni, mert minden jelen van. MInden, de minden, az egész univerzum ott lüktet ebben a csendben.

Csak egy magasabb létezés, állapot, tudatosság képes arra, hogy ellene mondjon a gonosznak. 

Akkor a gonoszról kiderül, hogy nem tud mást tenni, mint Isten akaratát. Csak játssza a szerepét. Kedvencem ebben Hófehérke vadásza. Nem tud mit tenni, csak továbbviszit a mese keretét, Hófehérke nem is kéri számon: Miért vagy ott, abban a gonosz udvarban? Miért hordod ezt a puskát? Ő csak teszi a dolgát. Hófehérke pedig fut, ő is teszi a dolgát. Aztán a történet majd alakul, ahogyan kell. A pillanatnyi kétségbeesés az ember rövidtávú nézete. Távolról ezek csak szerepek, és pontszerű reakciók egy-egy helyzetre. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csendember.blog.hu/api/trackback/id/tr1216500278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg nem értett 2021.09.28. 13:56:25

"A gonosznak nincs valós ereje. Nem is létezik a létezés mély értelmében, mert csak valamiféle árnyék, rossz tükörkép. Mégis van valamifajta bevonzó, ráerősítő jellege." Nagyon tetszik! A gonosz fogalmával az a baj,hogy vele elhitetjük magunkkal,hogy a hiba nem bennünk van,hanem magunkon kívül. Ezáltal minden ami a mi gyengeségeink,azt a gonoszra fogjuk,mint egy óvodás,mikor azt mondja:nem is én voltam,hanem Pistike.

" Vagy amikor itthon vitatkozunk. Tudom, hogy megyünk befelé egy csőben, én az én igazamat, férjem a maga igazát mondja, de vonz ez a cső..." mert a végén nem az igazság számít,hanem hogy mekkora a lelki nyereség. Ha azt látom,hogy legyőztem a férjemet (mert rám csapta az ajtót,mert vörös a feje) akkor tudat alatt elégedettek vagyunk,hisz győztem. Az igazság pedig másodrendű. A győzelem a fontos.

"Ez a gonosz logikája és ereje." Semmiféle gonoszra nem kell kenni a fenti történetet,ilyen vagy,mert ezzé tettek de te is ezzé akartál válni,mert a tudat alattidat alig tudod befolyásolni.

"Csak egy magasabb létezés, állapot, tudatosság képes arra, hogy ellene mondjon a gonosznak. " Nem kell ezt túlmisztifikálni! A fő probléma ott van,hogy magunkon kívülre helyezzük azt a gonoszt,aki valójában mi vagyunk. Mivel gyermeteg módon,kint képzeljük el,ezért csak egy külső kitalált lény felé "mondunk ellen". A hatásfoka ennek nagyon csekély. Aki észreveszi önmagában a rosszat,az tudja irányítani picit,ha akarja. Ám aki mindent magán kívül helyez,annak semmi esélye a "gonosszal" szemben.

"Akkor a gonoszról kiderül, hogy nem tud mást tenni, mint Isten akaratát." Ez úgy hívjuk,hogy vigasztalás. Egyrészt nem tudjuk mi Isten akarata és jobban járunk ha nem is firtatjuk. Másrészt,nem érdemes egy mondatban említeni Isten akaratát és a gonoszt. Ezekkel a kijelentésekkel pusztán önmagunkat vezetjük félre. Mért teszünk ilyet? Mert muszáj tudnunk mi Isten akarata. Muszáj azt képzelnünk,hogy Isten a gonosz felett is győz. Az idealizált isten olyan,amilyennek idealizáljuk és nem olyan amilyen valójában.

" továbbviszi a mese keretét" Pontosan. Mesék birodalmában élünk még felnőtt korban is. Vágyunk felnőni,de mindent elkövetünk,hogy ne így legyen.
süti beállítások módosítása